kokainanvändning av nedgången: CDC

Kokainanvändningen är nere igen från toppar på 1980- och 1990-talet, ett bakslag för den amerikanska hälsomyndigheten som spårar ämnet.

Även om antalet personer i USA som missbrukar drogen har sjunkit, har förekomsten av oövervakad eller oövervakad innehav av marijuana ökat.

Medan antalet dagliga oövervakade sjukdagar har minskat, registrerades 1,1 miljoner 2019, en ökning från 0,9 miljoner föregående år, rapporterade National Institute on Drug Abuse 2017. Det fanns också 504 000 oövervakade rapporterade dagar av opioidmissbruk, upp från 280 000 under föregående år.

Amerikanska ungdomar rapporterade dagligen kokainanvändning bland 12: e klassare minskade med 7 procent 2019 – den tionde på varandra följande nedgången som inte har börjat förrän för två decennier sedan. De allra flesta studenter använde vitt minst en gång om dagen, utfasade i 1990-era nivåer.

När antalet sjönk i början av AIDS-epidemin var det fas två av en femårig kamp för att återuppliva kokainanvändning för HIV-förebyggande bland ungdomar. En ideell studie av mindre än 150 000 HIV-positiva individer i USA föreslog att daglig opioidanvändning hade återupplivats nästan 25 procent av tiden, betydligt högre än för ungdomar i den bredare HIV-epidemin.

Allvarlig kokainanvändning begränsades 2014 av ett importförbud, en kampanjinsats, inklusive en böter på 5,25 millimeter för alla frisersalonger över hela landet, obligatorisk drogbehandling för alla med akut användning eller som vill ha behandling. Mer än 99 000 människor avvisades från drogprogram.

Tidiga data från 2015 visade en stigande trend i antalet dagliga oövervakade droganvändningar – ofta beskrivna av brottsbekämpande tjänstemän som en “entydig fentanylåteruppkomst”. Antalet nådde en topp på cirka 300 000 dagliga dagar 1997.

Anmärkningsvärt nog nådde antalet dagliga oövervakade kokainanvändare som rapporterades 2019 en topp i West Virginia.

I en inskrivning av The Washington Post av en undersökning av 8 558 personer som är involverade i oral droganvändning av medicinsk marijuana, sa 44 procent att de använde mer än 10 gånger den nuvarande gränsen för kokain. Ytterligare 28 procent sa att de kastade in extra droganvändning vid det första tillfället för undersökningen.

På fredagen föreslog en annan akademisk studie ledd av University of California San Francisco professor Nancy Cook att daglig kokainanvändning hade planat ut och stannat ut under de senaste decennierna. Daglig pilleranvändning bland narkotikamissbrukare i Kalifornien sjönk till 7,5 procent 2015 från 8 procent ett decennium tidigare.

Samtidigt ökade användningen bland yngre vuxna i Colorado också och ökade från 9 procent för ett decennium sedan till 13 förra året, sade statens medicinska marijuanaprogramkontor.

Båda kan bero på nedgångar i drogmissbruk bland tonåringar i stora delar av landet, sade Cooks team i JAMA Internal Medicine journal.

En dag kommer nästan alla att prova kokain igen för första gången i livet, tack vare en översyn av USA: s receptbelagda narkotikaprogram som låter patienter undvika den svarta marknaden och få högkvalitativa, prisvärda data.

Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) tillkännagav förra året planer på att lyfta restriktioner som begränsade tillgången till många receptbelagda läkemedel.

FDA: s första plan föll sönder när svarta marknadsförsäljare av olagliga droger såg sin verksamhet vända bort. Utan dessa företag, särskilt i Colorado, har priserna skjutit i höjden. Colorado har det högsta antalet säljare på svarta marknaden och inkluderar ett växande antal hotspots i Denver, inklusive landets högsta koncentration av dem.

Drogpolitiken kommer förmodligen att sluta i kongressen i år, sa Cook via e-post. “Det var ett starkt budskap till de människor som var på andra sidan på 80- och 90-talet som vi inte kommer att spendera pengar längre”, säger Dr. Daniel Kashkier, chefsläkare för Marijuana Business Group-rörelsen, som förespråkar ökad användning av marijuana.