Två fertilitetsläkare kände modigt eller bakom ett hinder

En läkare vid Columbia University som drogs ut från ett sjukhus med tecken på cancer bad om ursäkt till patienter, familjemedlemmar och media måndag, men tjänstemän var förbryllade över varför hon hade drivit en sjuk man att komma in för en fertilitetsscreening medan hon slog näsan.

Kvinnan, Tarai Harvey,, återvände till sjukhuset i New York City efter en undersökning där hon sågs med storleken på de vita blodkropparna hon hade under en biopsi. Innan hon kom fram fick hennes familj veta att hon var cancerfri.

Vad som faktiskt hände är att Harvey drog sig ur två veckor innan det 1991-födda testet söktes. Hon var på väg till en cancerscreening när hon testade positivt för livmoderhalscancer.

Columbia-kirurgen som utförde testet säger att Harvey aldrig behövde gå igenom en biopsi och inte hade cancer vid den tiden. Hennes läkare är övertygade om att tester inte hittade någon cancer som hennes blod gjorde.

Båda kvinnorna säger att de mår bra.

“Jag har inte fått några trakasserier eller negativitet från några patienter eller personal”, sa Harvey vid en presskonferens och tillade att hon var tacksam över att inte ha behövt ta en annan biopsi.

Kvinnan, 54, som opererade bort nedre delen av ryggen i sex månader 2014, var upprörd över att behandlingen hade kommit tillbaka.

“Jag drabbades faktiskt av de värsta biverkningarna jag hade sett”, sa hon.

1998 väckte Harvey talan mot Columbia-kirurgen som hade tagit bort hennes äggstockar i 20 år. Hon sa att de togs bort vid fel tidpunkt och lämnade efter att hon avvisades från de flesta av hennes fertilitetsundersökningar.

Läkaren sa att borttagningen gick utan några tester och att han kände att det var “ett mycket tvivelaktigt beslut” eftersom han inte trodde att det var medicinskt nödvändigt att utföra undersökningen och potentiellt leda till ett annat problem. US Department of Health and Human Services ifrågasatte Harveys brev tidigare i veckan i ett brev till en amerikansk kongressledamot.

Läkaren, som flöt Weinstein och Lewis i sin New York Times opinionskolumn, svarade inte Reuters per telefon. Weinstein svarade inte på Reuters e-postade begäran om kommentar. Lewis avböjde att kommentera.

Columbia-kirurgen säger att han ångrar att han slog på kvinnan när det inträffade. I en videointervju med Reuters förra veckan sa Harvey att hon visste då att hon var sjuk av vad som hände och att hon aldrig skulle ha föreställt sig att hon skulle uppleva något så invasivt som en biopsi.

“Jag slog på henne för att jag inte stod ut med att bli slagen på det sättet”, sa hon. “Jag tror att hon alltid hade funnits där för mig.”

Harvey skulle vilja hålla sig borta från läkare och gynekologer i allmänhet, men på måndagen uppmanade hon dem att tala ut om de inte “vill sätta sig i en liknande situation”.